Åpen kildekode programmer

Hva er det?

Hva er egentlig Åpen kildekode programmer? Det er programmer som er laget ved en kildekode som er tilgjengelig for alle på internett. Du kan få tilgang til de forskjellige via lisenser som for eksempel GNU general Public License.

Mange programvareselskaper lager seg sine egne spesialtilpassede og åpne lisenser. Det finnes mange forskjellige definisjoner. Organisasjonen Open Source Initiative har egne godkjenninger av lisenser som følger deres definisjon av åpen kildekode. Disse vil bli stemplet med et merke som viser at de er godkjent, nemlig OSI Approved. Det skilles mellom åpen programvare og fri programvare. Den frie programvaren kan også redistribueres kommersielt.

Magento

Magento er en webshopløsning som er laget av åpen kildekode, og det vil si at hvem som helst kan benytte seg av den. Det er ganske praktisk når man jobber ed en webshop og man har behov for å få ting individuelt tilpassed, både med tanke på layout og funksjon.

Mozilla Firefox

Dette er en av de mest populære webleserne i dag og den er laget med åpen kildekode og for å følge HTML-standardene veldig nøye. De fleste kjente Mozilla som Netscape, frem til Netscape friga mesteparten av sin kildekode i 1998. Arbeidet med webleseren som du ser i dag ble startet i 2002 og den er stadig under utvikling.

Firefox logo

OpenOffice.org

Det er mange som reagerer på at programmer koster i dyre baner å skaffe seg når man skal kjøpe PC. Da er det bra å vite at det finnes et alternativ som OpenOffice.org hvor du får tilgang til mye av det samme som Word lover deg, uten å betale en krone. Her får du tekstbehandling, regneark, presentasjonsprogram, tegneprogram og databaseprogram. Alt er laget med åpen kildekode og programmene kan lastes ned gratis på nett.

VLC Mediaplayer

Dette er en multimedieavspiller som er laget med hjelp av åpen kildekode. Denne spilleren støtter de fleste lyd og videokodeker, samt filformater, dvd, Video,CD og omtrent alt annet du kan tenke deg. Dette har over tid blitt en av de mest populære medieavspillerne.

Åpen kilde er med andre ord et godt utgangspunkt for å lage programmer.