Bøker som bør leses i 2018

Norge er visstnok det eneste landet i verden hvor påskekrim er en stor tradisjon, så det er normalt at bibliotekene opplever stor pågang av krimbøker som lånes ut i mars/april. En bok er kanskje mest kjent for å inneholde kunnskap, men det kan også være en god kilde til underholdning.

Barn har også godt av å lese, for gode leseferdigheter gjør at for eksempel skolefagene blir ganske mye lettere. De som har lært seg å lese før skoletiden vil ha flere fordeler, siden lesing av bøker kan være:

bok

  • avslappende
  • stimulerende for hjernen
  • en kilde til økt kunnskap

Hvor mange har ikke en gang sagt at «boken var mye bedre enn filmen», og det er gode grunner til det. Med en bok kan alle tanker uttrykkes mye bedre, og hver leser lager sin egen «film» i hodet underveis i lesingen. I en bok kan du stoppe og tenke over ting, i motsetning til en film. I Norge kan hvem som helst låne bøker gratis på biblioteket – et flott tilbud enda flere burde benytte seg av.

Hvert år gis det ut mange nye bøker innen forskjellige sjangre, og krim og biografier er stadig blant de mest populære. I 2018 har romanen «Tung tids tale» blitt anbefalt sterkt av kritikerne. Dette er en bok som handler om en mors forhold til sin autistiske sønn, om vilje til å holde ut, og om hvordan systemet som prøver å hjelpe isteden kan bli et stort hinder.

 

Biografi og krim holder stand som noen av de mest solgte sjangrene uansett årstid

Erik Bye var en veldig folkekjær medieperson gjennom flere tiår, og regnes for å være blant det forrige århundrets største personligheter i Norge. Asbjørn Bakke har gått grundig til verks og laget en veldig omfattende biografi om Erik Bye som også handler mye om hvordan Norge forandret seg etter å ha oppdaget oljen på 1970-tallet.

Den britiske forfatterinnen Clare Mackintosh har også fått en tilhengerskare i Norge med de to bøkene «Jeg lar deg gå» og «Jeg ser deg», og nå kommer bok nummer 3, som på norsk har tittelen «La meg være». Den lanseres under Oslos krimfestival, og handler om Anna som graver i omstendighetene rundt foreldrenes død fordi hun aner ugler i mosen.